De huid, Veilig zonnen & tips om sneller bruin te worden!

Hoe is de huid nou eigenlijk opgebouwd, en wat doet UV straling nou precies met mijn huid? In dit artikel kun je lezen hoe de huid is opgebouwd en wat de goede en slechte kanten van UV straling zijn. Na dit artikel kun jij deze zomer een perfecte sunkissed skin ontwikkelen zonder dat je de huid op een verkeerde manier hebt blootgesteld aan de zon. Lees je mee?Jullie zitten er natuurlijk niet op te wachten om alleen maar informatie te lezen in dit artikel, maar hoeveel weet je eigenlijk van je huid en wat uv straling er precies mee kan doen? Het lijkt me toch wel handig om dit even kort uit te leggen. Moeilijke termen zal ik jullie besparen haha!

De Huid

Opbouw van de huid

De huid is opgebouwd uit 3 verschillende huidlagen, namelijk de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel.

De opperhuid

De opperhuid vormt de huidbarrière met als bescherming een laag die uit water en vetten bestaat. De bovenste laag is op sommige delen van de huid extra dik, zoals op de voetzolen en de handpalmen. De aangroei en afschilfering van dode huidcellen houden elkaar daarbij in evenwicht, zodat de huid niet steeds dikker wordt.

De lederhuid

De lederhuid is de laag die voeding van de opperhuid reguleert en tevens de laag die beschermend werkt tegen invloeden van buitenaf; je kunt deze laag zien als een soort matras. Collageen zorgt samen met elastine voor stevigheid en elasticiteit van je huid.

Onderhuids bindweefsel

Onder de lederhuid ligt het onderhuids bindweefsel. Dit bindweefsel vormt de scheidslijn tussen de huid, spieren en pezen in ons lichaam. Het beschermt de onderliggende organen en bepaalt de veerkracht van de huid en lichaamsvorm. Het bestaat vooral uit vet, bindweefselschotten en bloedvaten.

Ultraviolette straling

Wanneer we het hebben over UV straling denken de meeste mensen toch wel direct negatief. De dampkring die er om de aarde heen zit, houdt het grootste deel van de UV straling tegen. De dampkring werkt dus eigenlijk als een soort UV-schild, en dat is maar goed ook want UV straling kan de huid ernstig beschadigen. De energie van UV-straling wordt in de huid opgenomen door eiwitten. Een belangrijke structuur in de huidcellen is het erfelijk materiaal, het DNA. Door de absorptie van de energie kan het DNA veranderen. Het is dus niet heel gek dat er negatieve dingen in je hoofd komen als je denkt aan UV straling.

Maar ondanks dat UV-straling de huid ernstig kan beschadigen, heeft het ook een hoop positieve kanten. UV-straling heeft -mits goed gedoseerd-  een ontstekingsremmende werking op de huid. Bij eczeem en psoriasis kan door de dermatoloog UV-lichttherapie worden toegepast. Ook is UV straling essentieel voor de aanmaak van Vitamine D in het menselijk lichaam. Bij normale blootstelling aan de zon is er ruim voldoende aanmaak van Vitamine D.

Bruinen

De huid probeert zichzelf ook te beschermen tegen de UV-straling. Dit gebeurt door het aanmaken van pigment dat in de cellen van de opperhuid wordt gelegd. Zo ontstaat een ‘parasol’ van pigment (melanine) die de cellen in de basis van de opperhuid afschermt tegen de UV-straling. Hierdoor wordt de kans op het ontstaan van schade aan het DNA sterk verminderd. Dit proces kennen wij als ‘bruinen’. Mensen die moeilijk pigment aanmaken (vaak zeer blonde mensen of mensen met rood haar) zijn dus nauwelijks in staat die beschermende pigment-paraplu te vormen en hebben dus een groter risico op het krijgen van huidkanker dan mensen die wel makkelijk bruin worden, of mensen die van nature al een donkere huid hebben.

De verschillende huidtypes + de factor die je het beste kunt gebruiken voor jouw huidtype!

Huidtype 1  

(zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit)

factor 30-50
Huidtype 2

(licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam)

factor 20-30
Huidtype 3

(vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin)

factor 20-30
Huidtype 4

(iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel)

factor 20
Kinderen tot 16 jaar ongeacht het huidtype factor 30-50 !

>h4>Hoeveel zonnebrand moet ik opsmeren?

Om de bescherming te krijgen die de zonnebrand crème belooft te geven moet de crème vrij dik op de huid worden aangebracht. Zuinig smeren geeft een veel lagere protectiefactor dan op de verpakking vermeld staat. Precieze richtlijnen over hoeveelheden toe te passen crème zijn niet te geven maar een ‘handvol’ voor elke smeerbeurt van de gehele huid is zeker niet overdreven!

Hoe vaak moet ik smeren?

De kwaliteit van zonnebrandcrèmes is de laatste jaren sterk verbeterd. Toch slijt de beschermende zonnebrandcrème laag in een aantal uur. Dit wordt versneld door het dragen van kleding, liggen in het zand en zwemmen. De ‘waterproof’ crèmes blijven weliswaar beter op de huid zitten na watercontact, maar toch blijft het zaak om de huid regelmatig opnieuw in te smeren. Omdat zonnebrandcrème vaak pas na ca. 30 minuten optimaal werkt is het verstandig om zonnebrand om de 2 uur bij te smeren.

Tips om sneller bruin te worden:

Lekker dobberen

Water trekt zonlicht aan en reflecteert de zon op je huid. Dus wil je snel bruin worden? Zoek dan het dichtstbijzijnde meer of zwembad op. Nog beter: pak een luchtbed en dobber lekker op het water.

Oil it up!

Een olie als zonbescherming zorgt voor een snellere en intense bruining, maar let op, dit is met name een goede tip als je al een redelijk gebruinde huid hebt.

Verzorging na de zon

Na een aantal uren zonnen is je huid snel uitgedroogd. Het is daarom erg belangrijk om je huid goed gehydrateerd te houden na het zonnen. After sun is speciaal ontwikkeld om de opgebouwde bruining zo lang mogelijk te behouden en de huid na het zonnen intensief te hydrateren en te herstellen.

Valsspelen met zelfbruiner

Na deze tips alsnog zo wit als een laken? Misschien is een zelfbruiner voor jou de beste oplossing. Na enkele uren ontstaat er een natuurlijke lichte teint om jouw zomer mee te starten.

You may also like

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge