ACNE en hoe je dit kunt verminderen

Hi allemaal!
Wat is acne precies? Hoe ontstaat het? en hoe verminder je het? In dit artikel geef ik je antwoord op al deze vragen en geef ik je tips over het verminderen van acne! Lees je mee?

Hoe ontstaat acne?

Acne is een vervelende huidaandoening die bij iedereen voor kan komen. Het heeft er dus niks mee te maken of je huid goed of slecht is. Het is een ontsteking van de talgklieren die je in je huid hebt zitten. Daar is helaas niks aan te doen. Heel veel jongeren hebben last van acne en meestal begint het zich vlak voor de pubertijd te vormen. Dit is immers niet altijd het geval, ook na je pubertijd of zelfs als je 30 – 40 jaar oud bent kan het zich nog uiten.

Oorzaken

Acne heeft ontzettend veel verschillende oorzaken. Ik leg er een paar voor jullie uit.

 • Hormonen:
  Vaak verergert de talgklier ontwikkeling in de pubertijd door een te veel aan androgene hormonen. Deze hormonen worden in de bijnierschors aangemaakt. Bijnierschors is een mannelijk hormoon maar komt ook bij vrouwen voor. Dit hormoon versterkt de talgproductie in de talgklieren waardoor ze verstopt kunnen raken en er zich een ontsteking of te wel een puistje vormt.
 • Transpiratie:
  Bij jongeren die veel sporten zie je vaak een acne/onzuivere huid. Dit komt door veel transpiratie. Bij veel transpiratie verandert de hydratatie in de talgklieren waardoor er zich meer talg ontwikkeld in de talgklieren.
 • Stress:
  Stresshormonen verergeren de talgklier ontwikkeling.
 • Mechanische invloeden:
  Door knellende kleding, bromfietshelmen, sieraden en langdurig leunen tegen een stoel ontstaat er veel wrijving en hierdoor kunnen er puistjes ontstaan.
 • Erfelijkheid:
  Als je ouders hier vroeger last van hebben gehad kan het in je genen zitten en kun jij er ook last van krijgen.
 • Darm problemen:
  Als je last hebt van constipatie kunnen er giftige stoffen in de bloedbaan komen en dit kan zich uiten in je huid.
 • Veel zuivelproducten eten:
  Mocht je veel zuivelproducten eten, dan kan zich dit uiten in de vorm van acne. Dit komt omdat in zuivelproducten nog vaak hormonen zitten van het vee. Door veel inname hiervan kun je meer last krijgen van puistjes.

Welke kenmerken heeft acne?

Er zijn veel verschillende soorten acne maar de meest voorkomende is acne Vulgaris. Dit zijn vooral jeugdpuistjes. Deze vorm van acne uit zich vlak voor de pubertijd. Je hebt dan last van veel puistjes en ook mee eters. Je hebt 2 verschillende soorten mee eters. White heads zijn gesloten comedonen die onderhuids zitten en wit van kleur zijn. Blackheads zijn open comedonen die niet onderhuids zitten en een zwart puntje hebben.

acne

Helaas zijn er ook veel heftigere vormen van acne zoals acne conglobata en acne keloidalis. Dit zijn een paar ernstige vormen van acne die onderhuids een buizenstelsel vormen. Dit is een zeer pijnlijke vorm van acne. Deze acne uit zich ook met veel meer en heftigere onzuiverheden. Bij deze vormen van acne is het belangrijk om naar een huidtherapeut te gaan en je daar verder te laten helpen om zo van je acne af te komen!

Tips waarmee je zelf acne kunt verminderen:

 1. Drink veel water. Water drinken is goed voor je hele lichaam. Veel water zorgt voor een goede hydratatie en gaat zo de overproductie van talg tegen.
 2. Niet zelf aan de puistjes zitten. Wanneer je last hebt van acne, zoek dan een goede schoonheidsspecialist die gespecialiseerd is in acne. Zij kunnen de puistjes verminderen en uitzuiveren op een manier waardoor de huid zo min mogelijk wordt beschadigd en je minder last zult hebben van littekens. Schoonheidsspecialisten werken hygiënisch en desinfecteren altijd bij het uitzuiveren waardoor de pus dat zich in het puistje bevindt zich niet over je huid kan verspreiden en zo meer puistjes kan veroorzaken.
 3. Eet voldoende groenten en fruit. Door veel inname van goede voedingsstoffen gaat je huid vanzelf stralen! Vaak gaat acne gepaard met een ongezond voedingspatroon.
 4. Gebruik make up op waterbasis. Door make up op waterbasis te gebruiken stel je je huid niet blood aan parabenen en andere porie sluitende producten. Het is belangrijk dat je huid goed kan luchten in de frisse lucht en dat je je huid niet afsluit hiervoor.
 5. Vervang vaker je kussensloop. Op je kussensloop zitten veel bacteriën en dode huidcellen. Door je kussensloop vaker te vervangen voorkom je meer puistjes!
 6. Stop met roken. Roken kan rokersacne veroorzaken, waarbij het lichaam geen antistoffen aanmaakt om de huid te herstellen, zoals het bij normale acne wel doet. Rokers hebben vier keer meer kans om milde acne te krijgen na de puberteit. Vooral vrouwen in de leeftijd van 25 – 50 jaar. Ook kan sigarettenrook de huid irriteren.

Tot slot

Mochten deze tips niet helpen en vind je het lastig om van je acne af te komen? Maak dan een afspraak bij een schoonheidsspecialist. Zij weten er alles van en kunnen je helpen om je huid er stralender en frisser uit te laten zien!

Mochten jullie nog vragen hebben, laat ze zeker achter in de reacties! Als jullie het interessant vinden om een artikel te lezen over welke vitamines en werkstoffen acne verminderen laat het dan zeker weten! Dan ga ik hier een artikel over schrijven!

You may also like

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge